Endrede forbruksvaner
Under koronakrisen opplevde vi som digitalbyrå at våre kunder ønsket økt dialog og hadde et større behov for rådgivning. Dagene endret seg raskt, og var langt mer uforutsigbare. Mange var rådville på om de skulle sette planlagte prosjekter på vent, justere eller øke medieinvesteringene.
Den nye hverdagen innebar store endringer i folks vaner, behov og økonomi. Vi ble bedt om å holde oss hjemme og unngå kontakt med andre. Mange praktiserte hjemmekontor, og barn var hjemme fra barnehage og skole.
Å ha det ekstra hyggelig i sitt eget hus og hage, virket for mange som en opplagt prioritering i disse dagene, og vi så for eksempel at søkeinteressen for leker og hage var på vei oppover.

Digital tilstedeværelse
Det vi imidlertid også så, var at i det større bildet så vi store endringer i interessen for nettbutikk – interessen økte nemlig kraftig.
Selv om koronakrisen var en midlertidig situasjon, var det gledelig å se at bedrifter raskt tilpasset seg endrede behov og kjøpsvaner. Mange nettbutikker innførte fri frakt, og i en periode opplevde Posten en økning av hjemlevering på over 450 % i Oslo og Akershus.
Vi erfarte også treningssentre som gjennomførte gruppetimer over livestream, og at konserter som ble avlyst streames i stedet live i sosiale medier. Hudpleieklinikker og skjønnhetssalonger satset for fullt på rådgivning gjennom chat, mail og telefon. Restauranter tilbydde take-away og kontaktløs betaling ved levering av mat på dørmatten.
Den digitale tilstedeværelsen med nye tilpassede løsninger, ble viktigere på kort sikt. Den digitale tilstedeværelse alene, er imidlertid fortsatt viktig.

Hvordan takle nedgangstider for bedriften?
Koronakrisen ga et tydelig signal om at det nå var tid for å tenke nytt og alternativt over hva som var det beste for målgruppen. For mange var pandemien det første møtet med en slik krisesituasjon, og flere var sårbare og dårlig rustet til å takle tiden som lå i vente.
Det vi nå vet, er at du kan tjene mye på å være forberedt hvis en ny krise mot formodning skulle ramme oss.
Hva kan din bedrift gjøre for å:
Imøtekomme de endrede forbruksvanene?
Øke nettsalget?
Holde eksisterende kunder varme?
Beholde posisjonen?
Ta en ny posisjon med nye innovative løsninger?
Hvordan tenke langsiktig slik at vi er klare igjen når vi går tilbake til normalen?
I finansiell nedgangstid må kostnader kuttes og i likhet med andre kostnadsposter er markedsføringen oppe til vurdering. Men det er ikke alltid dette er like snarrådig.
Merkevarer som opprettholder eller øker budsjetter for annonseringen i en finansiell nedgangstid, vil kunne bygge langsiktig merkekjennskap og kortsiktig salg. I likhet med andre mediekanaler, må man også i søkefeltet vurdere hvordan man skal posisjonere seg for situasjonen man står ovenfor.

Samspillet mellom SEO og betalt søkeannonsering
Å imøtekomme søkeintensjonen man ser i Google er viktig for å gi målgruppen et svar på den informasjonen de leter etter. Søketrender og etterspørsel endrer seg gjennom året, og varierer ofte etter sesong.
Når unike hendelser slik som koronaviruset inntreffer, ser vi at etterspørselen øker på ny tematikk. Her jobber Nettrafikk tverrfaglig for å overvåke og skape gode synergier i søkeresultatet. Vi allokerer budsjetter, og tilpasser tekst etter synlighet og resultater. Til felles fanger disse to kanalene opp eksisterende etterspørsel, og er trygge og stødige valg.

Video- og bannerannonsering
I en krise er det normalt med økt etterspørsel etter digital annonsering som kan gi effekt der og da. Dette er stort sett i takt med et økt eller tilpasset kommunikasjonsbehov til eksisterende kunder var.
Her er annonsering i displaynettverket en effektiv kanal. Målgruppen kan nås ved hjelp av egen data eller tredjeparts segmentert data.

Søkemotoroptimalisering
Selv om man er i en krise, bør man også tenke langsiktig slik at vi er klare igjen når vi går tilbake til normalen.
Da kan det være lurt at man opprettholder og optimaliserer innhold som vil være relevant til senere, hovedsakelig med søkemotoroptimalisering.

Få hjelp av digitalbyrå
Vi jobber sammen med kundene våre for å finne gode, alternative løsninger som fungerer både til vanlig og under kriser.
Har du spørsmål eller trenger du veiledning? Ta kontakt via våre sider, eller ring oss på +47 23 39 94 11.