Har din nettside «Universell Utforming»?

05/05/2014 - - Nettrafikk

Innen 2021 gjelder retningslinjene for «Universell Utforming» også alle nettsider, men hva betyr det egentlig? Og hvilke krav settes?

«Universell Utforming» defineres som «design for alle» og «inkluderende design». I den forbindelse har det blitt utformet 7 prinsipper som skal følges. Prinsippene gjelder ikke bare offentlige nettsteder, men alle nettsider som «retter seg mot allmennheten». Dette er viktig for å kunne nå ut til flest mulig og respektere ulike brukeres utgangspunkt som erfaring, kunnskap, språkferdigheter og konsentrasjonsnivå.

Universell Utforming 7 Prinsipper for Universell Utforming:

  1. Enkel og intuitiv i bruk
  2. Forståelig informasjon
  3. Toleranse for feil
  4. Like muligheter for alle
  5. Fleksibel i bruk
  6. Lav fysisk anstrengelse
  7. Størrelse og plass for tilgang og bruk

Digitale tjenester

«Universell Utforming» er ment å komme alle til gode. Dagens webteknologi støtter flere former for tilrettelegging, men likevel blir store grupper mennesker forhindret i å kjøpe varer, bestille reiser, betale regninger og lese nyheter. Så mange som mulig skal få tilgang til digitale løsninger selv om de har nedsatt syn, førlighet eller er fremmedspråklige.

Design

Designet skal være attraktivt og lett og behagelig å bruke. Layout og strukturen skal være utformet slik at brukeren enkelt kan navigere seg rundt på siden. Det skal være intuitivt hvilke knapper og linker som leder hvor og enkelt å finne tilbake til utgangspunktet. En kjøpsknapp i en nettbutikk bør kanskje ikke være gul med hvit skrift. Dette vil være en problematisk kobling for mange fargeblinde.

Universell Utforming

Innhold

Innholdet skal være presist, enkelt å forstå og lett å lese. Skriften skal være tydelig i form av riktig font, farge, størrelse og kontrast. Innholdet skal også være tilrettelagt for funksjonshemmede. Den synshemmede skal kunne høre, den hørselhemmede se og så videre. Hvis man legger til et bilde og skriver en forklarende bildetekst (caption) vil denne teksten kunne høres av synshemmede slik at bildet blir forståelig.

Hvordan påvirker dette deg?

«Universell Utforming» trenger ikke koste så mye ekstra dersom det er en faktor fra starten av prosjektet. Det kan imidlertid ende opp med å koste mye mer dersom man må gå tilbake og gjøre endringer etter lansering. Det viktigste er at du kommer i dialog med en bedrift som vet hvordan dette gjøres.

Vi i Nettrafikk er allerede satt godt inn i prosessen med å designe og utvikle universell utforming av nettsider. Ta kontakt  så tar vi en uforpliktende prat om deres ønsker og behov!

Var denne artikkelen nyttig?
Ring oss
Send en e-post