Hopp til innholdet

Hva er SEO?

SEO er en forkortelse for Search Engine Optimization eller søkemotoroptimalisering. Det vil si at man tilpasser seg Googles retningslinjer for utforming av nettsider og sørger for å tilby brukerne det de faktisk spør etter. Sistnevnte baseres på en grundig søkeordsanalyse.

Kvinne foran datamaskinen – kanskje trenger hun et SEO-byrå. – Nettrafikk

Hvorfor SEO?

Hovedmålet med SEO er å tiltrekke seg relevant trafikk til din nettside for deretter å gjøre disse besøkende til konverterende kunder.

Sammenlignet med betalt annonsering er SEO "gratis", og for best mulig effekt bør du bruke disse to sammen.

SEO nærmere forklart

Så hva er søkemotoroptimalisering?

Søkemotoroptimalisering (SEO) dreier seg blant annet om de tekniske aspektene ved siden, samt innhold, kvalitet og lenker.

Google og andre søkemotorer sender ut små programmer som «crawler» seg gjennom nettsteder for å indeksere dem.

Det finnes bokstavelig talt milliarder av sider på internett som skal gjennomgås jevnlig, så disse små krabatene har ikke tid til å stoppe opp for å tenke seg om.

Det er derfor svært viktig at din nettside er lett å indeksere for søkemotorenes roboter.

Det hjelper ikke å ha verdens beste innhold på nettsiden, dersom det ikke kan leses og indekseres av søkemotorer, for da kan heller ingen søke frem siden din.

Teknisk SEO – Nettrafikk

Teknisk SEO

Forestill deg at du ikke kan se bilder, at du ikke uten videre forstår sammenhenger og tar alt du leser helt bokstavelig. Slik oppleves din side for robotene som skal indeksere den.

Hva forteller eksempelvis bildet som du lastet opp med navnet IMG_1234.JPG om innholdet på siden? Hvor leder lenken som bare heter ”Les mer”? Hva handler siden om når det er 10 forskjellige overskrifter definert som hovedoverskrift med taggen ”H1”?

Disse og en rekke andre tekniske grunnprinsipper for SEO må være på plass for i det hele tatt å bli vurdert av Google og andre søkemotorer.

Våre søkemotoroptimalisering-tips tar konkret for seg flere av de tekniske faktorene. 

Kvinne leser innhold på laptopen til illustrasjon for innholdsproduksjon. – Nettrafikk

Skap kvalitetsinnhold

Kvalitetsinnhold betyr ikke nødvendigvis at nettsiden ser vakker ut eller at den inneholder en dyptgående artikkel på 10 000 ord. For Google er kvalitetsinnhold det innholdet som best treffer brukerens intensjon.

Dersom intensjonen til brukeren er å melde seg på et kurs, vil en nettside med påmelding til kurs øverst på siden, sammen med en ryddig kursoversikt, trumfe store aktører på markedet som har fylt på med mye tekst og gjemt skjemaet for påmelding til et lignende kurs nederst på siden.

På den annen side vil omfattende innhold med relevante lenker til videre fordypelse belønnes for søk etter emner brukerne vil lære mer om.

Lenkebygging – Nettrafikk

Lenkebygging

Eksterne lenker fra andre nettsteder sender signaler til søkemotorene om hvor god siden din er.

Det er imidlertid ikke lenger om å gjøre å ha flest mulig av dem for enhver pris: Kvaliteten på lenkene teller langt mer enn kvantiteten.

Eksterne lenker fra høyt respekterte nettsteder som er relevante for din bedrift er meget verdifulle, mens lenker fra direkte dårlige nettsteder kan telle negativt.

Lenker fra link-farms og andre tvilsomme virksomheter vil bli slått hardt ned på av Google.

Lenkebygging bør fokusere på å fortjene lenker gjennom godt innhold, enten det dreier seg rundt ekspertise, data, verktøy eller annet kreativt og verdifullt innhold. På den måten bidrar man til å berike nettet, fremfor å spamme det.

SEO og sosiale medier – Nettrafikk

SEO og sosiale medier

Sosiale medier spiller en viktig rolle når det kommer til rangeringer i søkemotorer. Et av de sterkeste signalene på at noe oppfattes som relevant og viktig er jo nettopp at det deles.

Når individer frivillig deler innhold seg imellom er det en klar beskjed om at innholdet fenger. I tillegg resulterer det i den omtalte ”organiske veksten” av lenker.

Pålitelige resultater

SEO er gratis søk

Alle store søkemotorer, som Google, Bing og Yahoo, viser resultater som er basert på relevans. Her er det ingen betaling involvert.

Nettsider og annet innhold i form av videoer og lokale steder rangeres etter hva søkemotorene betrakter som mest relevant.

Dette fører til at brukerne ofte ser på de organiske resultatene som mer pålitelige. Det er normalt flere som klikker seg inn på dem enn på de relevante annonsene de er omgitt av.

Av den grunn er det interessant å rangeres høyt uavhengig av hva slags produkter eller tjenester man tilbyr. Det er her SEO kommer inn i bildet. 

seo-betalt-sokeannonsering.jpg – Nettrafikk
Hvordan oppnå førstesideplasseringer?

Plassering har alt å si i SEO

Det er stor forskjell på hvor mye trafikk man kan forvente fra organisk søk ut ifra hvilken plassering man har i søkeresultatet.

Data fra Advanced Web Ranking viser eksempelvis at første posisjonen i det organiske søkeresultatet på mobil har en forventet klikkrate (CTR) på 29 %, mens en 10. posisjon kan forvente en klikkrate på 1,15 %. Rangerer man på andre side i søkeresultatet, er forventet klikkrate enda lavere.

Det er altså en førstesideplassering som bør være målet for alle som ønsker trafikk, og dermed konverteringer, på sin nettside.

Aller helst bør man kjempe seg helt til topps, med alt det innebærer av SEO i form av god sidestruktur, innhold og aktiviteter i sosiale medier og andre kanaler.

Ansatte i Nettrafikk – Nettrafikk

Lær mer om SEO med Nettrafikk

Ønsker du hjelp til å sette i gang med SEO? Som SEO-byrå kan vi hjelpe deg på vei.

Kontakt oss på våre sider eller ta en telefon til +47 21 39 94 11 for en uforpliktende prat om SEO, kom innom på en kaffe og en hyggelig prat!

Hva menes med SEO?

SEO står for "Search Engine Optimization", som betyr å optimalisere et nettsted eller innhold for å rangere høyere i søkemotorresultater, spesielt på Google. Målet er å øke organisk trafikk, synlighet og autoritet ved å bruke ulike teknikker og strategier for å forbedre nettstedets relevans og kvalitet.

Hva er SEO og hvorfor er det viktig?

SEO er en prosess for å optimalisere et nettsted og dets innhold for å oppnå høyere rangering i søkemotorresultater, spesielt på Google. Det er viktig fordi det fører til økt synlighet, mer organisk trafikk og potensielt høyere konverteringsrater og salg for virksomheten din.

Hva er forskjellen på SEO og SEM?

SEO fokuserer på organisk trafikk ved å optimalisere nettstedet og innholdet for søkemotorer. SEM (Search Engine Marketing) omfatter betalte annonseringsstrategier, som betalt per klikk (PPC) annonsering, for å øke synligheten og trafikken til et nettsted. SEO og SEM arbeider sammen for å forbedre en virksomhets nettbaserte tilstedeværelse, men SEO fokuserer på å forbedre rangeringen gjennom organiske metoder, mens SEM bruker betalte metoder.

Hva er SEO-strategi?

En SEO-strategi er en plan for hvordan du skal optimalisere et nettsted og dets innhold for å rangere høyere i søkemotorresultater og tiltrekke organisk trafikk. Den innebærer å identifisere målgruppen, analysere konkurrenter, utføre søkeordsanalyse, optimalisere tekniske aspekter av nettstedet og lage kvalitetsinnhold som er relevant for målgruppen.

Hvor mye koster SEO?

Kostnaden for SEO kan variere avhengig av omfanget av arbeidet, størrelsen på nettstedet og den spesifikke strategien som implementeres. Det kan omfatte kostnader for verktøy, ekstern rådgivning eller konsulenttjenester, samt interne ressurser for å utføre optimaliseringen og en avgjørende faktor er kompleksiteten og omfanget av prosjektet.

Hvor lang tid tar SEO?

SEO er en kontinuerlig prosess, og det kan ta dager til flere måneder å se betydelige resultater. Forbedringer i rangering og trafikk kan skje raskere for mindre konkurranseutsatte søkeord og nisjer, mens det kan ta lengre tid for svært konkurranseutsatte markeder.

Hvordan skrive SEO-tekster?

For å skrive SEO-vennlige tekster, bør du utføre søkeordsanalyse for å identifisere relevante søkeord og lage innhold rundt disse. Tekstene bør være godt strukturert, med overskrifter og underoverskrifter, samt bruk av bilder og medier der det er hensiktsmessig. Innholdet bør være informativt, engasjerende og verdifullt for leserne, og det bør være en naturlig integrasjon av søkeordene uten overdriven stappmetode. Til slutt, sørg for at teksten er godt skrevet og feilfri for å gi en positiv brukeropplevelse.

Hvordan jobbe med SEO?

Å jobbe med SEO innebærer å fokusere på flere områder som søkeordsanalyse, innholdsmarkedsføring, teknisk optimalisering, lenkebygging og analyse av resultater. For å lykkes med SEO, er det viktig å holde seg oppdatert på søkemotorens algoritmeendringer, lære av eksperter og bransjeledere, samt overvåke og justere strategien basert på resultater og ytelse.

Hva er en SEO-rådgiver?

En SEO-rådgiver er en ekspert som gir råd og veiledning om hvordan man best kan forbedre et nettsteds rangering og synlighet i søkemotorer. De jobber med å analysere nettstedets nåværende SEO-status, identifisere områder for forbedring og utvikle en plan for å oppnå bedre resultater.

Hvordan øke organisk synlighet?

For å øke organisk synlighet med SEO, fokuser på å lage kvalitetsinnhold som er relevant for målgruppen, utføre søkeordsanalyse og integrere søkeordene på en naturlig måte, optimalisere tekniske aspekter av nettstedet (som hastighet, mobilvennlighet og sikkerhet), bygge autoritative og relevante lenker og overvåke og analysere resultater for å justere strategien etter behov.

Hvordan få bedre organisk synlighet med SEO?

For å få bedre organisk synlighet med SEO, må du først identifisere svakheter og muligheter for forbedring på nettstedet ditt. Dette kan inkludere å forbedre innholdsstrategien, optimalisere tekniske aspekter, arbeide med off-page SEO som lenkebygging, og kontinuerlig overvåking og analyse av resultater for å identifisere ytterligere områder for forbedring.

Hvordan holde seg øverst på Google-søk?

For å holde seg øverst på Google-søk, må du kontinuerlig oppdatere og forbedre nettstedet ditt og innholdet basert på endringer i søkemotorenes algoritmer og brukeradferd. Dette inkluderer å lage kvalitetsinnhold, opprettholde teknisk optimalisering, bygge autoritet gjennom lenker og omtaler, samt tilpasse seg nye trender og muligheter i SEO-landskapet.

Hva er gode søkeord?

Gode søkeord er de som er relevante for din bransje og målgruppe, har et betydelig søkevolum og lav til moderat konkurranse, og er sannsynlige for å føre til konverteringer eller ønskede handlinger fra brukerne. Gode søkeord bør også være i tråd med brukerens søkeintensjon, som for eksempel informasjonsinnhenting, kjøpsbeslutninger eller lokal informasjon. Ved å utføre en grundig søkeordsanalyse og forstå din målgruppes behov og preferanser, kan du identifisere de mest effektive søkeordene for din SEO-strategi og innholdsplan

Hva er organisk synlighet?

Organisk synlighet refererer til hvor synlig et nettsted eller innhold er i søkemotorresultater uten å betale for annonseplassering. Når brukere utfører søk ved hjelp av søkemotorer som Google, vises organiske resultater basert på relevans og autoritet i forhold til søkeordene eller søkefrasene som brukes. Høyere organisk synlighet betyr at nettstedet eller innholdet vises høyere opp i søkeresultatene, noe som ofte fører til flere kunder, mer trafikk og engasjement fra brukere.